Fotoaparat za svakoga

Posted on Posted in Blog

Svijet digitalne fotografije konstantno se mijenja i napreduje. Na tržištu postoji veliki broj digitalnih fotoaparata koje možemo svrstati u nekoliko osnovnih kategorija.

_DSC2287_resize

Digitalni SLR (DSLR)
Karakterizira ga izvrsna kvaliteta fotografija i videa, posebno pri slabom osvjetljenju, nema kašnjenja zatvarača, izmjenjivi objektivi razne namjene, ručno upravljanje ekspozicijom i fokusom. Preporuča se amaterima koji kreću u svijet digitalne fotografije, entuzijastima i profesionalcima. Cijene DSLR-ova je nešto poveća, ovisno o modelu. Također, cijena izmjenjivih objektiva može ponekad biti puno veća od samoga tijela fotoaparata.

Kompaktni fotoaparati s izmjenjivim objektivima
Kompaktniji od DSLR-ova, odlična foto i video kvaliteta, raznovrsni izmjenjivi objektivi, ručno upravljanje ekspozicijom i fokusom. Idealan za amatere koji žele kompaktni fotoaparat, male težine, a postiže odlične rezultate i odličnu kvalitetu fotografije. Nije za najzahtjevnije korisnike, odnosno profesionalce. Cijena im je niža od DSLR-ova, međutim, nisu jeftini.

Napredni kompakti (s ručnim kontrolama)
Premda stanu u džep, malih su dimenzija i male težine, ovi fotoaparati uz dobro poznavanje njihovih funkcija, mogu proizvesti odlične rezultate u kvaliteti fotografije i videa. Nudi niz automatskih i ručnih funkcija. Cijena im nije previsoka i kvaliteta fotografije koju postižu mogu zadovoljiti većinu korisnika

Osnovni kompakti
Malih dimenzija, male težine, jednostavni za korištenje, niske cijene. Kvaliteta izrade i kvaliteta fotografije najniža od svih navedenih do sada, premda uz dobro poznavanje funkcija, mogu iznenaditi sa kvalitetom fotografije. Idealni za putovanja, svakodnevno korištenje, selfije.

Smartphones
Unazad nekoliko godina, proizvođači mobilnih telefona (smartphone-a) pridodaju veliku, možda i najveću pažnju, izradi kamera u samome mobitelu. Današnji top mobiteli, njihove kamere i kvaliteta fotografije i videa, mogu posramiti čak i neke DSLR-ove. Njihova jednostavnost upotrebe, brzina reagiranja, okidanja fotografija, te kvaliteta same fotografije i videa, ozbiljno je ugrozila proizvođače fotoaparata. Cijena top modela smartphonea nije mala, ali kada se uzme u obzir što takav jedan uređaj sve sadrži u sebi, uključujući kameru sa zapanjujuće dobrom kvalitetom, postavlja se pitanje da li je uopće potreban fotoaparat jednom prosječnom korisniku.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *