Fotografiranje portreta

Posted on Posted in Blog

Portret je sveobuhvatan prikaz nekog čovjeka ili skupine ljudi. Jedan od najvažnijih zahtjeva portretne fotografije je prikazati čovjeka u cijelosti, njegov izgled, raspoloženje. Čovjekovo lice je vrlo interesantan motiv portretiranja jer s lica možemo iščitati raspoloženje čovjeka, njegovo trenutno stanje, osjećaje.

Ana 30_resize

Oči igraju ključnu ulogu u portretiranju osobe. Oči bi uvijek morale biti u fokusu. Kod portreta s krupnim kadrom važno je izdvojiti čovjeka iz prostora u kojem se nalazi. To znači da bi pozadina trebala biti mutna i jednostavna.

_DSC8528_resize

Mnogi se opterećuju sa postavkama aparata pri fotografiranju portreta. Naravno, postoje nepisana pravila, kako podesiti aparat. Što veći otvor blende, brzina zatvarača i ne mora biti najbrža, pogotovo ako nam osoba miruje, niske ISO vrijednosti.
_DSC7951_resize

Pri fotografiranju portreta, držite aparat u ravnini očiju osobe koju fotografirate. Posao fotografa je da napravi da se osoba koja se fotografira osjeća opušteno, ugodno, te da se osjeća dobro kako izgleda. Ono što je najbitnije je da fotograf i model međusobno surađuju. Pri okidanju fotografija, nemojte stalno provjeravati kako je fotografija ispala, koncentrirajte se na izraz lica modela, komunicirajte međusobno, nasmijavajte se, zabavite se. Na kraju, ne pretjerujte sa postprodukcijom.

_DSC7795_resize

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *